Loading

Интересни факти за мъжкия мозък 9940
прочита

02136

Имате проблем с това да разберете какво става в главата на мъжа си? Ще ви улесним с тези 10, синтезирани от експерти истини, които е добре да знаете за мъжкия мозък.Този орган и влиянието му върху поведението им варира неимоверно през живота на мъжете: от шарещите им очи, до химическото обуславяне на желанието им да се оженят. Ето 10 от нещата, които трябва да знае всяка жена:

10. По-емоционални

Прието е жените да се смятат за по-емоционални, ала тази черта е заложена всъщност по-силно в мъжкия мозък. Изследователи са открили, че малките момченца са много по-емоционално реактивни и експресивни от малките момиченца.

Проучване, публикувано в Скандинавски журнал по психология, доказало, че дори и зрелият мъж има малко по-силни емоционални реакции, но това е миг преди да осъзнае чувствата, които изпитва, след което в мозъка му заработват други фактори.

9. По-уязвими от самотата

Самотата не се отразява на здравето и мозъка на всеки, но възрастните мъже изглежда са по уязвими, според Луан Бризендайн, професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско и авторка на книгата „Мъжкият мозък".

Мъжете търсят помощ по-рядко от жените, което задълбочава самотата им и обостря отраженията ? върху мозъка.

8. Концентрирани върху решаването на проблеми

Докато повечето изследвания сочат, че жените са по-склонни да проявяват съчувствие, Бризендайн подчертава, че това не е съвсем така. Системата, отговорна за проявата на съчувствие и съпричастност в мъжкия мозък, реагира, когато някой е напрегнат или има проблем, само че частта „да се реши, да се поправи" много бързо поема управлението.

7. Програмирани да се заглеждат по жени

Често свързват тестостерона повече с агресията и враждебността, но той е отговорен и за либидото, по принцип. „А мъжете го имат в шесторен размер, циркулиращ в телата им, в сравнение с количеството му в женския организъм", отбелязва Пранджал Мета от Университета Колумбия в Ню Йорк.

Мета и колегите му са открили, че тестостеронът влияе така върху част от мозъка, която контролира импулсивните действия, че намалява функционалността ?. Върху това заключение предстоят още изследвания, но то би могло да обясни защо мъжете не могат да се въздържат да оглеждат всяка жена, минаваща покрай тях. Това се случва почти на автопилот и те много често забравят какво са видели секунда по-късно, когато обектът им е вече извън полето на зрението им.

6.Силно териториални

"Еволюционно погледнато, част от ролята на мъжа е да защитава територия", казва Бризендайн. За хората все още се правят изследвания, но при животните зоната в мозъка на мъжкия, ръководеща защитните инстинкти, е по-голяма от съответната зона в мозъка на женската.

Жените, разбира се, също имат силно развито собственическо чувство, ала благодарение на горния факт, мъжете са много по-склонни да стават агресивни, когато са изправени пред заплаха за любовната си или жизнена територия.

5. Обичат субординация на командването

Нестабилна или неясна йерархия създава доста голям дискомфорт у един мъж. В такива моменти тестостеронът му се покачва и вроденият му инстинкт да се стреми да стан алфа, започва да афектира поведението му. Ала една твърдо установена субординация на командването, каквато има в армията например, намалява хормоните и обуздава агресията, смята Бризендайн.

4. Действително съзряват с времето

Докато растат момченцата, още от 6-годишна възраст, мъжкият мозък е твърде зает със съревнования за надмощие над други индивиди и доказване на превъзходство.

Психологически проучвания показват, че тези дейности губят своята привлекателност с напредване на възрастта на мъжа, която вероятно се дължи на спада на тестостеронните нива в организма му.

3. Узрява за бащинство

Мъжкият мозък става по-склонен на взаимопомощ и коопериране в месеците преди бащинството. Според резултати от изследвания на института за Еволюция и човешкото поведение, бъдещите татковци също преминават през хормонални изменения: нивото на пролактин се покачва, а това на тестостерона намалява, което вероятно провокира родителски инстинкт и държание.

2. Игрите с татко

Татковците имат специфичен начин на игра с децата – по грубоват, по-спонтанен, изпълнен с повече предизвикателства, от които децата могат да усвоят по-ефективно тактики за справяне в живота и да развият увереност в себе си. Оказва се също, че активните бащи намаляват опасността за рисково сексуално поведение у децата си.

1. Също мечтаят за сватбени камбани

Жените бленуват да се задомят, а мъжете да лудуват завинаги, гласи клишето.Ала това може да се окаже една от най-големите заблуди, която по всяка вероятност се дължи на факта, че за тест-субекти в изследвания по темата, най-често се ползват младежи и студенти.

Сериозно проучване, публикувано в списание Royal Society през 2011 е категорично, че е най-вероятно мъжете да изневеряват до 30-тата си годишнина. След това те основно се концентрират върху осигуряване на семейството си.

 

tialoto.bg

comments