Loading

ГОЛЯМА СМЕЛОСТ! Виж момичето, което ВЗРИВИ Фейсбук! 9280
прочита

Dana

Арабско момиче на име Дана Бакдунис качи своя “скандална” снимка във Facebook, с която предизвика малка революция. На пръв поглед обикновения фотос, бе обявен за скандален, тъй като 21-годишната Дана се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка.

Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г, пишат колегите от chudesa.net.

По това време тя вече е един от последователите на Фейсбук страницата “Бунтът на жените в Арабския свят”, в която членуват още над 70 000 души. Тази страница е мястото, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят.

На 21 октомври тази година нещо се пречупва в нея и тя придобива невиждана смелост. Младото момиче решава да публикува скандалната снимка във Фейсбук. На нея тя гледа прави в обектива и гордо показва късо подстриганата си коса. Снимката е придружена от документ за самоличност и надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Снимката се превръща в същински хит. Харесана е от 1 600 души, 600 я споделят, а над 250 са коментирали. Реакциите обаче са доста противоречиви. Дана получава подкрепа, отрицание и дори заплахи.

Само 4 дни след публикацията – снимката е изтрита, но младото момиче не се предава и е твърдо решена да публикува нова!

razkritia.com

comments