Crying beautiful woman

Казват, че сълзите са най-мощното оръжие на жените. Израелски учени обаче са установили, че плачейки, дамите могат да отблъснат сексуално представителите на силния пол, писа сп. „Сайънс“.

Специалисти от института „Вайцман“ обясняват, че сълзите съдържат химически сигнали, които понижават сексуалната възбуда на мъжете и нивата им на тестостерон.

За целите на изследването група мъже трябвало да помиришат стъкълца, съдържащи женски сълзи или физиологичен разтвор.

Тестовете показали, че мъжете, които помирисали женски сълзи, възприели жените като недостатъчно сексуално атрактивни, за разлика от участниците в тестовете, които подушили физиологичен разтвор.

Изследователите очаквали женските сълзи да предизвикат състрадание. Вместо това се оказало, че няколкото анализирани показатели – сърдечен ритъм, дихателна дейност, нива на тестостерон в слюнката и мозъчна активност, свидетелстват за понижена сексуална възбуда при мъжете.

Химическите сигнали в сълзите са начин жените да кажат: „Не, не проявявам интерес“. „Комуникацията е ключова за оцеляването. Хората, подобно на животните, използват обонянието си в общуването.

Много е ефикасно да разполагаме с химически сигнали, които издават какво искаме или не искаме в сексуална ситуация“, казва Ноам Собел от изследователския екип.

Вижте още