20150523.qoneleuqsx

Деветима роми са арестувани при днешните сблъсъци в община Гърмен край Гоце Делчев. Полицията е обкръжила ромския картал, в който живеят около 900 души. Благоевградският областен управител Бисер Михайлов пътува към конфликтния район, предаде БНР. Съобщава се, че роми от Петричко се насочват към Гърмен в подкрепа на местни роми.

Проблемите с ромския квартал не са от вчера. Там не са съборени незаконно вдигнати 129 постройки, за което има решение отпреди години. Има съмнения също, че кварталът е обитаван от съмнителни лица.

Днешният инцидент започна към 17.30 часа в квартал „Заграде“ на Гърмен, където е станал скандал заради силно пусната музика между две компании – едната от българи, другата от роми. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

Тъй като наблизо живеят много представители от малцинството, те са се притекли на помощ с брадви и мотики. След сбиването има ранени. Трима души са приети в болница, а на място има други пострадали, които не са прегледани все още. Полицията в Гоце Делчев е извикала жандармерия.

Блиц

Вижте още